Így készíts otthon tésztát!

18 okt

Az otthoni tésztakészítés egyszerűbb, mint gondolnád! Órási élmény a saját kezed által készült tésztaétel főzése és elfogyasztása!
Gondolkoztál már azon, hogy milyen lenne otthon tésztát készíteni? Hidd el, egyszerűbb, mint gondolnád! Persze nagyon könnyű levenni a boltban a polcról a fél kilós kiszerelést, de mégis jobb a saját magad által készített. Nemcsak, mert így legalább biztos tudod, mi van benne, hanem maga a tudat is büszkeséggel fog eltölteni! Bátran vond be a mókába a gyerekeket is!
A tészta alapja liszt, tojás (vegán változatban elhagyható), víz és só. Ezeket az alapanyagokat kell jól összegyúrni, majd kinyújtani és formázni. Az állag liszt vagy víz hozzáadásával bármikor könnyen módosítható, tökéletesíthető. A piros paradicsom hozzáadásával érhető el, de lehet kísérletezni például céklával is. A színes tészták elkészítésénél többször is át kell gyúrni és ki kell nyújtani a tésztát, hogy megfelelően elkeveredjenek az összetevők egymással és egyformán legyen színezve mindenhol.
Formázni legkönnyebben egy kézi tésztakészítő -vel lehet. Ennek többféle változata van. Van olyan, ami vékonyra tudja nyújtani a tésztát, és szeletelni is. Ezzel a változattal lehet például lasagne-lapokat, vagy szélesmetéltet készíteni. A metélt aztán alakítható akár farfellévé is egy cikkcakkos szeletelő és némi formázás segítségével. A másik típus inkább a különböző méretű spagettik készítésére alkalmas, lyukacsos fejének köszönhetően.
Ha megvan formázva a tészta, akkor jön a kiszárítás. Ez hőmérséklettől függően napokig is tarthat. Azt ajánljuk, hogy nyáron, vagy fűtött szobában próbáld az otthoni tészta kiszárítását. A szárítás történhet felakasztva, vagy vászon konyharuhára pakolva, iszont figyelj arra, hogy ne érjenek össze a tésztadarabok, mert akkor összeragadhatnak. Ha formázás után ragacsosnak érzed a tésztát, akkor szórj rá egy kis lisztet. Száradás után tárold a tésztát üvegben vagy papírzsákban, majd ízlés szerint főzd meg és fogyaszd el. Jó étvágyat!